kép

Terhességi csíkok

Share

Miért viszket ennyire a bőröm? Mit tehetnék ellene? És a terhességi csíkok? Tényleg meg lehet előzni a kialakulásukat?

A várandósság csodálatos utazása során a kismama bőre sok változáson megy keresztül. Ezek oka az, hogy a növekvő magzat táplálásáért megnövekszik a vérkeringés és az anya hormonális állapota is megváltozik. A kismama testének fel kell készülnie a 9 hónapos várandósságra és a szülésre. Sok nőnél a bőr hajszálereinek megnövekedett vérkeringése jelzi először a terhességet- ezt nevezik a várandóssággal járó ragyogó, pirospozsgás bőrnek.

A bőr természetes változásához tartozik a megnyúlás, bizonyos területek megsötétedése, a viszketés, a haj és a köröm változásai. Ezek részben az ösztrogén-, progeszteron- és melanocita stimuláló hormonszint megváltozására vezethetők vissza. A „striae gravidarum”, vagyis a terhességi csíkok nagyon gyakoriak, a várandós nők 95%-ánál előfordulnak. Sok tényező határozza meg, hogy kinél lesznek látható striák, pl. genetikai tényezők, az egészségi állapot, a tápláltság, a vízfogyasztás, valamint hogy fizikailag milyen mértékben kell a bőrnek megnyúlnia. 

Természetgyógyászként az egészséges táplálkozást és a legjobb fizikai és emocionális állapotot biztosító életstílust helyezem előtérbe. A bőrproblémák általában szoros kapcsolatban állnak belső szerveink egészségével- így tehát legfőbb célunk a test belső egészségének megőrzése, így lesz a legszebb a bőr. A terhesség alatt különösen fontos, hogy egészséges, teljes ételeket fogyasszunk és kerüljük a túlzott cukorbevitelt, a tejtermékeket és az olajban sült ételeket. A bőséges vízfogyasztás, rendszeres mozgás, egészséges esszenciális zsírsavak fogyasztása szintén lényeges, ezenkívül szedjünk jó minőségű, megfelelő C-vitamintartalmú, várandósoknak szánt vitaminkészítményt.  

A maradandó terhességi csíkoktól való félelmükben sok kismama használ különféle krémeket, testápolókat és olajokat. Egy német kutatás eredménye szerint az ilyesmit nem alkalmazó nők kétharmada hajlamosabb a terhességi csíkokra, míg a masszázsolajat vagy krémet használó kismamáknak csupán egyharmadánál alakulnak ki striák. Mivel a rugalmasság és a megnyúlás fizikai tényezők és a mindennapi ápolással nagyban megnövelhető a bőr rugalmassága és puhasága, így csökkenthető a striák kialakulásának valószínűsége. Praxisom tapasztalatai alapján, és magam is várandós kismamaként úgy találom, hogy a siker kulcsa az egészséges életmód, táplálkozás, rendszeres mozgás és a masszázsolaj alkalmazásának kombinálása.   

Aggaszt, hogy a legtöbb jelenleg kapható, külsőleg alkalmazandó termék számos tartósítószert, kemikáliát, illatanyagot és színezéket tartalmaz. Mivel a kismama bőrének vérkeringése intenzívebb és nagy felületeket kell bekenni ezekkel a krémekkel, a vegyi anyagok könnyen felszívódnak és az anya illetve a magzat szöveteibe juthatnak. Az Environmental Working Group (Környezeti Munkacsoport) egy tanulmánya szerint a kutatók több mint 200 féle ipari vegyi anyagot és szennyezőt mutattak ki USA-beli kórházakban született csecsemők köldökzsinórvéréből. A további elemzésből kiderült, hogy ezek között voltak növényvédőszerek, kozmetikai termékek összetevői (mint pl. a krémek tartósítására használt paraben, amelyet a mellrákkal is összefüggésbe hoztak), fosszilis tüzelőanyagok és hulladékok égéstermékei.

Végeredményben, az egészséges terhességhez (és bőrhöz) elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, sok folyadék, rendszeres mozgás, alvás, masszázsolaj naponkénti alkalmazása és a vegyi anyagok kerülése. Mindez nagyon jót tesz a kismamának és a babának is.