kép

Organikus szépségápolási szabványok

Share

USDA Organic (USA)

A legszigorúbb organikus szabványok, mert valójában ez az élelmiszerek minősítési szabványa. 95%-os organikus tartalom a megkívánt érték. Nem megengedett a szintetikus összetevők és a vegyi összetevők kémiai módosításai sem.


NSF (USA)

Az NSF az egyik legelső az USDA-ból kiváló organikus szabvány, mely a kozmetikai készítményeket gyártó cégekre vonatkozik. Az összetevők minimum 70%-ában organikusnak kell lenniük (kivéve a víznek), hogy a “made with organic” vagyis organikus eredetű címkét megkaphassa. Szélesebb tartományban alkalmazhatók a tartósítóanyagok és a kémiai eljárások mint az USDA esetén.


NaTrue (Európai Unió)

A NaTrue egy új non-profit német eredetű európai szabvány az organikus szépségápolási készítményeket illetően. Egy 3 csillagos rendszert dolgoztak ki, a „természetes kozmetikum”, „természetes kozmetikum organikus összetevőkkel” és az „organikus készítmény” címkével. A háromcsillagos készítmények 95%-ban organikus minősítésű összetevőket tartalmaznak. A kétcsillagosak 70%-ban. Maximum 5-15%-ban (a termék fajtájától függően) tartalmazhatnak szintetikus szereket a Natrue által elfogadott listájáról.


BDIH  (Németország)

A természetes szépségápolási szabványon kívül, a BDIH megköveteli a gyártóktól az organikus összetevők használatát, ahol csak lehetséges. Az „ahol csak lehetséges” azt jelenti, hogy az elérhető lehetséges mennyiségben és minőségben és definiálja, hogy mely növények nem tartoznak ebbe a kategóriába. Így lehetséges az, hogy bár 0 %-ban tartalmaz organikus összetevőket, még mindig rendelkezik BDIH minősítéssel. A BDIH minősítéssel azok a gyártól rendelkezhetnek csak, akik az általuk készített listán elfogadott összetevőket használják. A BDIH egy úttörő az organikus szépségápolási termékek minősítésének kidolgozásában.


Soil Association (Egyesült Királyság)

A Soil Association általi minősítéssel rendelkező termékek címkéjén fel kell tüntetni, mennyi százalékban tartalmaznak organikus összetevőket. Az organikus minősítésű készítménynek 95 %-ban kell tartalmaznia organikus összetevőket. Az „organikus összetevőket tartalmaz” címkéjűeknek 70 %-ban. A Soil Association szabványában a víztartalmat nem számolják bele, de ha tartalmaz vizet, akkor a víz tömege/növény tömegének arányából határozzák meg a százalékos organikus tartalmat. Ez a módszer megakadályozzak a gyártókat abban, hogy az organikus tartalmat manipulálhassák azzal, hogy organikus virágvizet használjanak az organikus tartalom növelése érdekében.


Cosmebio  (Franciaország)

Az összetevők 95%-ban organikusak. A teljes termék tömegének 10%-ának (a vizet is beleértve) kell organikusnak lennie. 5 %-ban tartalmazhat mesterséges anyagokat. A Cosmebio csak a francia gyártókra vonatkozik és megfelel az Eco-cert-nek. Az  Eco-cert a világ összes gyártója számára elérhető.

 

Eco-Cert (Franciaország)

Az összetevők 95%-ban organikusak.  A teljes termék tömegének 10%-ának (a vizet is beleértve) kell organikusnak lennie. 5 %-ban tartalmazhat mesterséges anyagokat.

 

Biocosc (Svájc)

Az összetevők 95%-ban organikusak.  A teljes termék tömegének 10%-ának (a vizet is beleértve) kell organikusnak lennie. 3 %-ban tartalmazhat mesterséges anyagokat.


Minden organikus minősítéssel rendelkező terméknek és gyártónak számos szabálynak kell megfelelnie. Olyanoknak mint a következők:
•    Mi a minimális organikus tartalom százalékban
•    Ha szintetikus anyagokat (adalékanyagokat, kötőanyagokat, vegyi anyagokat) tartalmaz, akkor ezek milyen százalékban vannak jelen
•    Milyen összetevőkből készülhetnek/nem készülhetnek a termékek
•    Milyen eljárások alkalmazhatók a gyártás során
•    Hogyan számolják a víztartalmat


A minősítési eljárás részeként, a gyártónak az összetevőket és a gyártási folyamatot is ellenőriztetnie kell egy harmadik minősítővel, hogy betartotta az összes szabályt.


Az organikus szépségápolási termékek szabványai lényegében hasonlóak az organikus élelmiszerekre vonatkozókhoz. Az organikus élelmiszerek szabványai államilag ellenőrzöttek és egyesítettek ( a szabványok a különböző országokban kompatibilisek egymással és a követelmények hasonlóak). Napjainkban nem találhat olyan organikus címkével ellátott terméket, amelyet egy harmadik minősítő nem igazolt. Az organikus szépségápolási termékek szabványai ezen a téren nem államilag kontrolláltak. Ez az, amiért zavaró lehet az organikus készítmények besorolása. Hasonlóan az élelmiszerekhez, az organikus szépségápolási termékek minősítése napjainkban termék szinten  minősített ellentétben az összetevő-szintű minősítéssel ( gondoljon az organikus spagetti szószra szemben az organikus paradicsommal).