kép

Mérgező műanyagok elkerülése

Share

A szülőknek nem ismeretlen, hogy komplikált döntéseket hozzanak arról, mit egyenek a családban, de manapság egy más akadályt  kell kikerülni: káros anyagok kerültnek be az élelmiszerekbe. Új kutatások kapcsolatot találtak az egyedülálló kémiai anyagok és az endokrin rendszert károsító hatások között mint terméketlenség, vetélés, korai pubertás, rák, elhízás és gyermekkori cukorbetegség.

A műanyag előkékről, üvegekről, eszközökről és minden ezekhez hasonlóról beszélünk. És amint elkezdjük figyelmesebben megnézni, hogy mi kerül gyermekünk szájába, óvakodnunk kell a cumiktól, rágókáktól és a játékoktól is és ez az elfoglalt szülőket nyomasztja és néha megbénítja. De nem kell aggódni, csak vegyen egy mély lélegzetet és beszéljük a mérgező műanyagok elkerülésének alapjairól.

A vegyi anyagok névsora

Három gyakori endokrin rendszert károsító anyag található sokkolóan nagy mennyiségben a napi háztartási termékekben. Megtanulni azonosítani és megtalálni az előfordulási helyüket segít abban, hogy csökkentsük a szükségtelen kitettséget.

·       Bisfenol A (BPA)

·       Ftalátok

·       Polivinil-klorid (PVC)

 

Bisfenol A (BPA)

Tippek a bisfenol A elkerülésére:

·       Válasszon PET, PETE (#1), HDPE (nagysűrűségű polietilén) (#2), LDPE (kissűrűségű polietilén) (#3) vagy PP (Polipropilén) (#4) összetevőjű műanyagokat mivel ezek BPA-mentesek. Az #1-es újrahasznosítási kategóriájú műanyagokat nem javasolt újrahasznosítani mivel bár BPA-mentesek, de könnyen átmosódhatnak más anyagokkal (mint az antimonit), amikor hő vagy mosószer éri őket.

·       Kerülje el az alumínium-üvegeket, konzerv ételeket és a félkész bébiételeket: ezekbe tesznek egy védőréteget, ami tipikusan BPA-alapú epoxi műgyanta. Használjon rozsdamentes acél üveget, fogyasszon friss vagy fagyasztott ételt és porból készíthető bébiételt. Az EDEN Foods üvegei most az egyik csak BPA-mentes konzerv ételeket gyártó cég (különösen a paradicsom alapú termékei).

·       Kerülje a polikarbonát bébiétel üvegeket és dobozokat (#7 vagy PC újrahasznosítási kód). Vegye figyelembe, hogy nem minden #7-es kódú műanyag tartalmaz BPA-t, sok újabb fajta műanyag mint a PES-t vagy a Tritánt a #7-es kategóriájú, de BPA-mentes.

·       Sajnos a gyártóktól nem követelik meg, hogy tüntessék fel a használt anyagokat vagy az újrahasznosítási kódot minden esetben. Ha egy nem jelölt terméket talál, kérdezze meg a gyártót róla. Van néhány megbízható cég és blog, akik ezt már megcsinálták Ön helyett. Ha az alábbi honlapokon ellenőrzi, időt spórol. ( The Soft Landing, SafeMama és ZRecs Guide).

·       Válasszon üvegből, szilikonból, rozsdamentes acélból és fából készült ételtartókat, így biztosítja, hogy elkerüli a BPA-t.

A bisfenol A volt az első ösztrogént helyettesítő anyag az 1930-as években. Napjainkban ez az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyület, 3 milliárd grammot állítanak elő belőle évente. A BPA könnyen bekerül az élelmiszerekbe, mert nem stabil polimer vegyület, ami azt jelenti, hogy a benne lévő kémiai kötés könnyen elhasad ha hőhatás éri vagy savas környezetbe kerül. Ha a kötés egyszer elhasad, a BPA a műanyagból vagy az alumínium dobozok bevonatából kioldódik.

Sok amerikai egyetért abban, hogy a BPA elkerülése eléggé fontos. Nem sokára megkövetelik a BPA-mentes műanyagok használatát ha a jelenlegi kutatások új bizonyítékokkal szolgálnak majd az egészségkárosító és gyermekekre veszélyes hatásáról. Valójában, az Environmental Working Group most hozta nyilvánosságra egy kétéves tanulmány eredményét, miszerint a BPA és még 231 más vegyi anyag jelen van 90%-ban a vizsgált újszülött babák köldökzsinórjában. Bizonyára olvasott már más cikkeket is a bisfenol A-ról, ami az ételekbe és az italokba is bekerülhet. Fogyasztói felmérések megvizsgálták  19 különböző konzerv étel BPA tartalmát és azt találták, hogy még az organikus vagy BPA-mentes jelölésűek is tartalmaztak mérhető mennyiségben BPA-t. A tanulmány megerősítette, amit eddig is gyanítottunk: hogy azok a gyerekek és terhes nők, akik naponta konzerv ételeket fogyasztanak, ki lehetnek téve annyi mennyiségű BPA-nak, ami állati kísérletekben már káros hatásokat okozott. Rövidesen ezután a tanulmány után jelent meg Nickolas Kristof figyelmeztető nyilatkozata a The New York Timesban.

A tanulmányok folytatódtak a BPA és a hormonrendszert károsító anyagok kapcsolatának felderítésében, így kiderült, hogy többek között nő kockázat a prosztata és mellrákra, ivari rendellenességekre fiúknál, lányoknál korai pubertásra, cukorbetegségre, elhízásra és szexuális zavarok gyakorisága is fokozódik.

Szerencsére az amerikai Szenátus kiadta a ―Ban Poisonous Additives Act of 2009 (S.593 – the BPA Act of 2009) törvényt. ‖Feinstein szenátor vezette be ezt a törvényt, ami a BPA kitiltásáról szól az élelmiszerekből és a italos üvegekből.

Akcióba léphet a következő szervezeteket támogatva: Safer Chemicals Coalition, EWG’s Kid Safe Chemical Act, e-mailezhet a központi hivatalnak vagy a helyi törvényhozási hivatalnak.

 

Ftalátok

Tippek a ftalátok elkerülésére:

·       Kerülje a PVC műanyagokat, amik ftalátokat tartalmaznak és lágyításra használják mint a vinil-előkék, rágókák és játékok, játszószőnyegek és zuhanyfüggönyök. Talán jelölve vannak a #3 kódszámmal.

·       Ha vinil-padló van az otthonában, mossa le rendszeresen, ami a porba került ftalátokat eltávolítja a padlóról. A vinil-padlót ért közvetlen fény, nedvesség és hő okozhatja azt, hogy a ftalátok gyorsabban szabadulnak fel. És természetesen válasszon inkább nem-vinil tartalmű műpadlót, ha lecseréli.

·       A ftalátot tartalmazó játékokat távolítsa el a polcról, de ellenőrizze, hogy a vásárolt játékokat a törvény bevezetése előtt gyártották-e.

·       Ftalát-mentes kozmetikai termékeket válasszon. Vegye figyelembe, hogy a káros anyagok gyakran a „kellemes illatok” mögött rejtőznek. Keresse azokat a kozmetikai termékeket gyártó cégeket, akik amellett kötelezték el magukat, hogy nem használnak ftalátokat.

·       A Pollution inPeople-ben utána olvashat, hogy milyen ftalátok hol fordulnak elő és hogyan kerülheti el.

·       A Healthy Child Healthy World számos információt nyújt a környezetünkben leggyakrabban előforduló mérgező anyagokról, többek között a ftalátokról is.

A ftalátok a másik hormonszerű vegyületek, amik a háztartásokban gyakran előfordulnak, többek között a samponokban, arcfestékekben, parfümökben, légfrissítőkben, előkékben, rágókákban, gumi játékokban, vinil műpadlókban, műanyag csövekben, rovarirtókban és még sok másban. már tudjuk, hogy még a kapszulák is ftalát alapú polimerből készülnek és nagy koncentrációjú ftalátot tartalmaznak.

A ftalátok nagyon könnyen oldódnak. Az USA Today 2008-as felmérése szerint a megvizsgált 163 kisbabában mindig kimutatható volt a ftalátok megléte. A legtöbb babánál 7 különböző típusó ftalát volt kimutatható! A kisbabák fokozott veszélynek vannak kitéve mivel gyorsan fejlődnek. Esznek, lélegeznek és gyorsabb az anyagcseréjük mint a felnőtteknek, így percekben mérhető kitettségnek is extrém hatásai lehetnek.

A ftalátok megzavarhatják a lányok mentális képességeinek fejlődését. A Simple Stepnél ( NRDC forrása) egy kutatást végeztek tudósok a Mount Sinai Gyermek Orvosi Egészségcentrumban.  Azt találták, hogy újszülött lányok esetében, akiknek az anyjánál magas ftalát szintet találtak, sokkal gyengébb volt a figyelmük és az éberségük mint az ugyanilyen korú fiúk esetében hasonló anyukáknál.

Összekapcsolható a ftalátokkal a fejlődő szervezeteknél a csontok gyengülése is. Az Environmental Health News (EHN) a Journal of Cellular Biochemistry folyóiratban megjelent cikket magyarázza meg, amiben a ftalátok DNS károsodást okoztak, ami csontsejt-pusztuláshoz vezetett fejlődő egerekben. A tanulmányban kétféle általánosan előforduló ftalátot vizsgáltak alacsony dózisban, amik nagy hatással voltak a csontsejtekre. Az eredmények alapján, hosszútávú kitettség óriási hatás gyakorolhat a fejlődő csontokra fiatalkori szervezetekben és az öregedő csontoknál gyorsítja a kopást. Alapvetően, az ösztrogén hiány számos csontbetegséget okozhat mint például az oszteoporózis vagyis a csontritkulás.

Bár a ftalátok használatát a gyermekeknek való termékekben megtiltották, de nem tiltották be a használatukat a műanyag csövekben, fecskendőkben, vinil műpadlókban és más háztartási termékekben.

A ftalátok elkerülése terhes nőknek és babáknak különösen fontos.  A Washington Toxics Coalition nyilvánosságra hozott egy különösen fontos toxikológiai tanulmányt,melyben terhes nőket vizsgáltak. Minden nő vérében találtak mérhető mennyiségű BPA-t, higanyt, ftalátokat és perfluorinátokat-vagy teflon vegyületeket.

 

Polivinil-klorid (PVC)

Tippek a ftalátok elkerülésére:

·       Nézze meg a termékek címkéjén a vinil feliratot, amit általánosan a PVC beceneve. De vegye figyelembe, hogy a vinil szót az etilén-vinil-acetátra (EVA) és a polietilén-vinil-acetátra (PEVA) is használják. Ez a két műanyag biztonságosabb mint a PVC és elfogadhatóbb választás.

·       Kerülje a PVC-vel, V-vel vagy #3-mal jelölt termékeket vagy csomagolásokat.

·       A gyártóktól nem követelik meg, hogy feltüntessék a használt anyagokat, így lehetséges, hogy mindegyiknél meg kell kérdezze a gyártókat.

·       Legyen óvatos azzal, hogy számos cég büszke arra, hogy ftalátmentes PVC-t használ. Bár ez egy lépés a jó irányba, de teljes mértékben el kell kerülni kell a PVC műanyagokat. Bátorítsa a kedvenc termékeinek gyártóit, hogy alternatív lehetőségeket alkalmazzanak, ha ez lehetséges.

·       Ellenőrizze a Center of Health Environment and Justice (CHEJ) honlapján azt a listát, ahol feltüntetik, hogy melyik cég nem használ PVC-t a termékeinél.

·       Mellékesen: az ételtartókat nem tipikusan PVC-ből készítik (és nem ftalátokból), így ne kell fáradoznia ezzel.

A PVC mindenhol megtalálható. Általánosan használják a fürdő játékok, rágókák, cumik, felfújható gumimatracok, játszóházak labdajátékainak, kutyajátékok, zuhanyfüggönyök, matractakarók, folpack és a fürdőszőnyegek gyártásánál. És ez csak a kezdet. Egyre nagyobb figyelem irányul a polivinil-kloridok mérgező hatásaira és betiltásuk vizsgálatára mert a PVC-mentes termékek kevésbé káros hatásúak.

Gyakran halljuk a következő kérdést: De mi van akkor, ha egy olyan gyerekjátékot találok, ami ftalátmentes PVC műanyagból van? Nem biztonságos az? Nem. És itt van, hogy miért- a PVC gyártáshoz klórt használnak. A PVC-vel kapcsolatos aggodalmak fő oka a klór, de nem csak ez a fő prpbléma. Az Earth911 a PVC műanyagok összes hatását foglalja össze és megdöbbentőek a tények :

·       A klórtartalom miatt a vinil teljes ciklusa felelős a több dioxin jelenlétérét mint egyéb más termék. A dioxin karcinogén hatása jól ismert és hatással lehet a szaporodó-, immun-, endokrin-, és idegrendszerre is.

·       A klór tartalmú PVC termékekből évente 100 kilogramm higany szabadul fel a levegőbe, vizekbe és a talajba minden évben.

·       Hogy a PVC termékek rugalmasak legyenek, ftalátokat használnak, ez adja a ftalát felhasználás 90%-át.  Lefordítva azt jelenti, hogy több mint öt millió tonnát minden évben.

·       Gyakran ólmot is hozzáadnak a vinil tartalmú termékekhez mint stabilizáló, hogy meghosszabbítsa a felhasználhatóságát. 45 000 tonnára becsülik a környezetbe kikerülő ólom mennyiségét a hulladékégetés esetén.

A szerzőről:

Alice Voorhies feleség, anya és ápoló, aki vállakozó lett. A célja az, hogy biztonságos alternatívát találjon a bébiételek csomagolására, így megalapította a The Soft Landing LLC. vállalatot. Most a családjával együtt, annak szenteli az életét, hogy megossza tapasztalatait és segítse a szülőket eligazodni a környezetben található méreganyagok tengerében. Bővebb információért látogasson el a www.thesoftlandingbaby.com oldalra.