kép

Kilenc dolog

Share

1. Amikor szoptatsz, ne mosd szappannal a mellbimbóidat! Különleges mirigy-kivezetőcsöveik természetesen nedvesítő, antibakteriális olajat választanak ki. „Micsoda?” kérdezheted „ne mosakodjak?” Dehogynem, a tisztaság természetesen nagyon fontos, főként, mivel a baktériumok és gombák a nedves, sötét helyeken szaporodhatnak el, mint pl. egy melltartóbetét mögött. De a vízzel történő öblítés és a levegőn való szárítás a naponkénti fürdés/zuhanyozás közben bőségesen elegendő a mellbimbók tisztán tartásához.

 

2. A szoptatás a kisbabádnak ÉS a te testednek is jót tesz! Kutatások azt mutatják, hogy még a mellrák kockázatát is csökkentheti. Olyan nők, akiknek a családjában már előfordult mellrák, 59%-kal csökkenthetik a betegség kialakulásának kockázatát, ha szoptatnak. Micsoda fantasztikus ajánlat: egészségesebb babák és egészségesebb mamák. Egyet fizet, kettőt kap!


3. Csak gyengéden! Ne próbáld „megedzeni” őket. Ne fogadj meg elavult tanácsokat, mint pl. dörzsöljük a mellbimbókat durva ruhával, vagy ami még rosszabb, kefével. A lányokkal nem így kell bánni! Gondolj úgy a mellbimbóidra, mint a puha tenyeredre, mielőtt elkezdesz pl. lapáttal dolgozni. Beletelik egy kis időbe, míg hozzászoknak a munkához. A legjobb puhán tartani a mellbimbókat egy nyugtató, toxinmentes balzsammal, csak semmi dörzsölés! Bánj velük gyengéden, és nemsokára bírni fogják a strapát.


4. Mellőzzük a káros anyagokat! Ha belegondolsz, amit a melledre kensz, egyenesen kis angyalkád szájába kerül. Használj olyan tiszta mellbimbókrémet, amilyen tiszta termékeket a kisbabádnak szánsz. Allergiás vagy a gyapjúra? Akkor tudnod kell, hogy a lanolin valójában a birkagyapjúból származó faggyú vagy zsír. Ragacsos, undorító és allergéneket, növényvédőszer-maradványokat tartalmazhat. Próbálj helyette egy gyengéd, növényi alapú balzsamot használni. De olvasd el az összetevőket és tájékozódj a gyógynövényekről! Egy mellbimbókrémet nemrégen vontak be a piacról, mert neurotoxinokat tartalmazott. Nem ajánljuk a fekete nadálytövet tartalmazó krémeket sem, mert kimutatták, hogy májkárosító hatású. De az organikus körömvirág a legjobb megoldás a sajgó, berepedezett mellbimbók ápolására. Olvasd el az összetevőket, és ne feledd, hogy amit a mellbimbódra kensz, az a kisbabába jut!


5. A mellbimbók annyiféle méretűek és alakúak lehetnek, mint a kisbabák. Attól, hogy laposak vagy befelé fordulóak, még bátran szoptathatsz! Minél többet szoptatsz, annál jobban kidudorodnak majd. Ha nehézségeid vannak, keress fel egy barátságos szoptatási tanácsadót.


6. Adj nekik egy kis friss levegőt! Masszírozz egypár csepp anyatejet a sajgó, berepedezett mellbimbókra, majd hagyd ezt a természetes gyógyírt a levegőn megszáradni. Az anyatej egy természetes gyógyír, ami mindig kéznél van! 


7. Egy kis támogatást kérünk! Soha nem volt akkora szükséged egy jól tartó, kényelmes melltartóra, mint most, hogy melleid az anyatejtől súlyosak. Vagy, ha mellbimbóid nagyon érzékenyek, legyél melltartó nélkül annyit, amennyit csak tudsz. Most a legfőbb a kényelem! 

 

8. A káposztalevelek tényleg segítenek, ha fájnak, duzzadtak a melleid. Senki sem tudja, pontosan hogyan, de az anyák bölcsessége és tapasztalata szerint a közvetlenül a mellbimbóra és a mellre helyezett káposztalevél csodákra képes! (Ezért tartalmaz az Organikus Mellpakolás is káposztalevelet.) Csípj le pár leveled a mellbimbóidra, a maradékból pedig üss össze egy finom salátát!


9. A helyes mellre helyezés csökkenti a mellbimbó-fájdalmat, és kellemessé teszi a szoptatást. Sok helyen kaphatsz ehhez segítséget. Amikor biciklizni tanultál, először akkor is segítségre szorultál – kellett valaki, aki segített megőrizni az egyensúlyodat. Vannak szakértők, akik biztosan szívesen segítenek neked; keress egy megbízható embert: nővérkét, szoptatási tanácsadót, anyukát vagy barátnőt. A szoptatás ösztönös folyamat, de néha a kismamáknak szükségük van egy kis támogatásra. Ne habozz segítséget kérni!