kép

Anyatej-termelést segítő gyógynövények

Share

A szoptatás az újszülött táplálásának legtermészetesebb módja, de néha az anyatejnek szüksége van Természet anyánk segítségére, hogy szabadon folyhasson. A galaktogógok (a görög „galact” vagy „galacto” előtag tejet jelent, az „agogos” utótag pedig áramlást) a természet növényi ajándékai a szoptató anyák számára, és évszázadok óta alkalmazzák őket az anyatej-termelés serkentésére. A növényi galaktogógok segítenek, hogy a tej az egészséges kismamától az egészséges kisbabához juthasson.

Az ánizsmag (Pimpinella Anisum) remek ízesítő és emésztést segítő fűszer, amely segít megszabadulni a gázoktól, csillapítja az emésztési problémákat és a hányingert, ezenkívül az anyatej-termelést is serkenti. A német E-Bizottság ajánlásának megfelelően édeskömény- és köménymaggal kombinálva gyomorsavtúltengés és gyomor-bélrendszeri zavarok ellen alkalmazzák.

A benedekfű (Cnicus benedictus) egy keserű ízű gyógynövény, amely gyakran szerepel galaktogóg teák és tinktúrák összetevői között. A keserűség serkenti a nyál- és gyomornedvtermelést. Hagyományosan az anyatej-termelés serkentésére is sikerrel alkalmazzák. A terhesség alatt a benedekfű fogyasztása nem ajánlott.

A barátcserjét (Vitex) a történelmi időktől kezdve sok mindenre használták: másnaposságra, felfúvódásra, lázcsillapításra és az anyatej-termelés növelésére is. A PMS (premenstruációs szindróma) és a menopauza tüneteit csökkentő hatásáért szintén tanulmányozták.

A kecskerutát (Galega officinalis) a német E-Bizottság mint galaktogógot ajánlja. Tejtermelést serkentő hatását először kecskéken fedezték fel.  A szoptatós anyák mellett farmerek is alkalmazzák, hogy állataik tejhozamát megnöveljék. Olyan agresszíven terjeszkedik, hogy nemrégen gyomnövénynek nyilvánították. A kecskerutát nem szabad összetéveszteni a rutával (Ruta graveolens), amelyet primitív társadalmakban erős méhösszehúzó hatásáért abortusz előidézésére is használnak. 

Az édesköményről (Foeniculum vulgare) kimutatták, hogy kecskékben növeli a tejtermelést, és szoptató anyák is régóta használják galaktogógként. Ezt az édeskés ízű gyógynövényt emésztést segítő szerkent is használják, megnyugtatja a hasfájós csecsemőket és a szülés utáni rosszullétet is csillapítja. A terhesség alatt fogyasztása nem ajánlott.

A görögszéna (Trigonella foenum-graecum) az egyik, az anyatej-termelés serkentésére leggyakrabban alkalmazott gyógynövény. Édeskés-fűszeres íze miatt sokféle fogás ízesítésére használják, pl. az indiai currybe is illik. Az emésztés könnyítésére alkalmazzák, és kimutatták azt is, hogy hatékonyan csökkenti a vércukor- és koleszterin-szintet. Az anyatej-termelést is serkenti. Biztonságos gyógynövénynek tekintik, bár méhizomzat-stimuláló hatása miatt a terhesség alatt fogyasztása nem ajánlott. A görögszéna nagy mennyiségben való fogyasztásakor az izzadság, az anyatej és a vizelet juharszirup-illatúvá válhat. Asztmások és a csicseriborsóra allergiás emberek kerüljék a fogyasztását!

A máriatövis (Silybum marianum) egy májvédő hatású növény, sikerrel alkalmazták például gombamérgezések esetén. Erről a csodálatos gyógyfűről nemrégen kimutatták, hogy gátolja a prosztata-, mell- és méhrák kialakulását és előrehaladását. Egy, a közelmúltban készült felmérés pedig azt mutatja, hogy a máriatövist fogyasztó nők anyatej-termelése szignifikánsan magasabb volt, mint a placebót kapott kontroll-csoporté.

A csalán (Urtica dioica) egy finom és nagy tápértékű növény, amely könnyen felszívódó vasban, kalciumban, K-vitaminban és folsavban gazdag, ezenkívül csodás élénkítőszer a terhesség idején. A hagyományos orvoslás ajánlja a szoptatás közben történő fogyasztását, mivel serkenti az anyatej termelődését és a kismama tápanyagellátását is fokozza.

A málna (Rubus idaeus) szintén magas tápanyag- és ásványianyag-tartalmú, méhtonizáló hatású gyógynövény, amely segíti a nők szülés utáni felépülését és a szoptatást.  

Ha nem jutsz megbízható organikus gyógynövényekhez, vagy nem tudod megkülönböztetni a gyógyteát a tinktúrától, akkor számodra egy kész galaktogóg teakeverék a megoldás, mint pl. az Organikus Szoptatós Tea. Elkortyolgatni egy csésze finom teát remek módja a lazításnak, és az önmagaddal való törődésnek; és hitetlenkedő testedet arra készteti, hogy tegye, amit ösztönösen tud.


Mindenki a legjobbat akarja gyermekének, az anyatej betegségeket leküzdő antitestjeitől a fülfertőzéseket gátló hatásán át az asztmára és gyermekkori túlsúlyosságra való hajlam csökkentéséig. Semmi nem pótolhatja a szoptatás során kialakuló bensőséges kapcsolatot és az együtt töltött idő értékét.  Természet anyánk segítő növényeivel a túl kevés anyatej nem lehet ok a szoptatás abbahagyására.